شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که منظور از سهمیه کنکور چیست و به چه کسانی تعلق می گیرد و آیا در کنکور و شرایط قبولی در کنکور تاثیری دارد یا خیر. بسیاری بر این باور هستند که سهمیه کنکور منصفانه نیست و بسیاری با وجود و کمک سهمیه بوده که توانستند در کنکور و دانشگاه های مختلف پذیرش شوند. در این مقاله از سایت موسسه حرف آخر بصورت کلی به تعریف سهمیه – انواع سهمیه – به چه کسانی سهمیه تعلق می گیرد – تاثیرات سهمیه در قبولی می پردازیم.
اگر بخواهیم به این سوال که سهمیه چیست پاسخ کامل و درستی دهیم باید بگوییم که سهمیه به دو دسته مناطق و ایثارگران تقسیم می شود. سهمیه مناطق به دلیل عدم امکانات یکسان در تمامی شهرها و روستاها به وجود آمد. در واقع با این فرض که امکانات آموزشی در شهر تهران با سیستان و بلوچستان یکی نیست برای ایجاد عدالت آموزشی و با توجه به امکانات آموزشی در هر شهر سهمیه مناطق در نظر گرفته شد.
دمین سهمیه به نام سهمیه ایثارگران نام دارد که به پاس قدردانی از ایثارگران و خانواده شهدا و برای کسانی که در سال کنکور خود در معرض بلایای طبیعی مانند زلزله – سیل و …. هستند در نظر گرفته شده است.
شاید برای شما جالب باشد که بدانید تمامی دانش آموزان شرکت کنند در کنکور سراسری دارای سهمیه هستند . درواقع یک سهمیه مناطق داریم که به تمامی داوطلبان بسته به اینکه سه سال آخر سال تحصیلی خود را در کدام منطقه سچری کرده باشد تعلق می گیرد.
سهمیه مناطق همانطور که در بالا هم به آن اشاره کردیم برای عدالت آموزشی و با توجه به امکاناتی که در هر منطقه وجود دارد تعیین می شود. به این ترتیب که به شرکت کنندگان کلان شهرها مانند تهران – اصفهان – شیراز – مشهد و تبریز منطقه ۱ و به داوطلبان مراکز استان ها و سایر شهرهای بزرگ منطقه ۲ و به شهرهای کوچیک و مناطق کم امکانات سهمیه منطقه ۳ تعلق می گیرد.
درباره اینکه سهمیه چقدر در قبولی کنکور تاثیر دارد باید گفت که فرض کنید یک داوطلب دارای سهمیه ۲۵ درصد ایثارگران باشد با این حساب از هر ۱۰۰ صندلی دانشگاه ۲۵ صندلی برای سهمیه ۲۵ درصد و ۵ صندلی برای ۵ درصد سهمیه مناطق است. نکته همه در خصوص سهمیه مناطق در هر سال با توجه به تعداد شرکت کنندگان همان منطقه متفاوت است.با این شرایط می توان گفت سهمیه در کنکور تاثیر مستقیم دارد .
چند نکته در خصوص سهمیه کنکور :
۱ – اگر دانش آموزی سه سال آخر تحصیل خود را در مناطق مختلفی سپری کردهخ باشد , در کنکور سهمیه منطقه دارای امکانات بیشتر برای او در نظر گرفته می شود.
۲ – اگر داوطلبی دیپلم خود را در خارج از کشور گرفته باشد برای او سهمیه منطقه ۳ در نظر گرفته می شود.
۳ – داوطلبان با معلولیت جز سهمیه ۳ به حساب می آیند.
۴ – داوطلبانی که با مدرک کاردانی در کنکور شرکت می کنند بر اساس محل تحصیل آنها در سه سال آخر سهمیه تعلق می گیرد.
برای توضیح سهمیه مناطق محروم باید در گام اول رشته ها را به دو دسته تقسیم کنیم :
دسته اول رشته های پزشکی – دندان پزشکی و دازوسازی که ۳۰ درصد از ظرفیت کد رشته این سه رشته در استان های محروم به داوطلبان مناطق محروم اختصاص داده می شود. یعنی اگر یکی از دانشگاه هایی که در مناطق محروم هستند یکی از اسن سه رشته را داشته باشند و فرض کنیم که آن دانشگاه ۱۰۰ صندلی در یکی از این سه رشته پذیرش دارد ۳۰ صندلی آن برای داوطلبان مناطق محروم و ۷۰ نفر باقیمانده به داوطلبان آزاد مناطق سه گانه اختصاص دارد.
دسته دوم سایر رشته ها که در سایر رشته ها سهمیه ۴۰ درصد است . یعنی اگر دانشگاه ۱۰۰ صندلی داشته باشد ۴۰ صندلی برای داوطلبان مناطق محروم می باشد.شرط اینکه بتوانید از سهمیه مناطق محروم استفاده کنید این می باشد که محل اقامت و تولد داوطلب یکی از استان هایی باشد که جز مناطق محروم می باشد و یا سه یال آخر تحصیل خود را در یکی از مناطق محروم گذرانده باشد.
در این خصوص که داشتن سهمیه به قبولی در کنکور به دانش آموزان کمک می کند شکی نیست و مسیر را راحت تر و هموار تر می کند ولی بسیاری از دانش آموزان تفاوت های بین این سهمیه ها را نمی دانند. سهمیه ایثارگران و رزمندگان به سه دسته تقسیم می شود.
۱ – سهمیه ایثارگران ۲۵ درصد
۲ – سهمیه ایثارگران ۵ درصد
۳ – سهمیه رزمندگان
در ادامه به بررسی و تفاوت های هر کدامیک از این سهمیه ها می پردازیم.
سهمیه ایثارگران ۲۵ درصد به جانبازان ۲۵ درصد و بالاتر و همسر و فرزندان آنها و همینطور فرزندان و همسران شهدا و خانواده های مفقودالاثر تعلق می گیرد.اگر بخواهیم در خصوص تاثیر سهمیه ایثارگران ۲۵ درصد در کنکور صحت کنیم باید بگوییم که بصورت حدودی و تقریبی رتبه کشوری داوطلبان سهمیه ۲۵ درصد ایثارگران تقسیم بر ۲۰ ال ۴۰ می شود.
فرض کنید شما داوطلب شرکت در کنکور از یکی از مناطقی هستین که تعداد شرکت کنندگان آن ۷۰ هزار نفر می باشد.شما برای قبولی و کسب رتبه در کنکور باید با این ۷۰ هزار نفر رقابت کنید.اما حالا فرض کنید که سهمیه ۲۵ درصد ایثارگران دارید . با این سهمیه شما با ۱۵ هزار نفر رقابت می کنید.یک نکته برای دانش آموزانی که فکر می کنند اگر سهمیه ندارند پس هیچ شانسی برای قبولی در کنکور ندارند باید گفت که افراد بسیاری هستند که در کنکور رتبه های قابل قبولی می آورند و هیچ گونه سهمیه ندارند و این ها باعث نمی شود که دانش آموز نتواند در کنکور موفق شود. کسی که برنامه ریزی درست برای کنکور کرده است می تواند به خوبی و با یک رتبه قابل قبول در کنکور موفق شود.نکته بعد این می باشد که سهمیه در داخل دانشگاه هیچ تاثیری ندارد و فقط مربوط به زمان قبل از دانشگاه می باشد.
سهمیه ایثارگران ۵ درصد به همسران و فرزندان رزمندگانی تعلق می گیرد که حداقل ۶ ماه در جبهه حضور داشته باشند و یا درصد جانبازی آنها زیر ۲۵ درصد باشد. اگر بخواهیم میزان تاثیرگذاری سهمیه ایثارگران ۵ درصد را بررسی کنیم باید بگویی که تقریبا رتبه کشوری را تقسیم بر ۲ تا ۵ کنیم . تقریبا رتبه با سهمیه ۵ درصد به دست می آید.
این سهمیه به رزمندگان بسیجی و رزمندگان ستاد کل نیروهای مسلح و جهادگران جهاد کشاورزی با شرط اینکه ۶ ماه سابقه حضور داوطلبانه در جبهه را داشته باشند تعلق می گیرد.برای میزان تاثیر گذاری این سهمیه در قبولی کنکور باید گفت که رتبه کشوری را تقریبا بر عدد ۱۵ تقسیم کیند.
در این قسمت می خواهیم بررسی کنیم که سهمیه تا چه مقداری بر میزان قبولی در کنکور تاثیر گذار است.
خش اول سهمیه ۵ درصد و ۲۵ درصد است که سهمیه آنها در دانشگاه بهصورت زیر است:
سهمیه ۵ درصد: ۵ درصد از ظرفیت دانشگاهها
سهمیه ۲۵ درصد: ۲۵ درصد از ظرفیت دانشگاهها
تا اینجا ۳۰ درصد از ظرفیت دانشگاهها به افرادی که دارای سهمیه ایثارگری هستند اختصاص داده شد، ۷۰ درصد باقیمانده از ظرفیت بین سهمیه مناطق ۱ تا ۳ تقسیم میشود که اصلا ثابت نیست و با توجه به تعداد شرکتکنندگان هر منطقه بین آنها تقسیم خواهد شد. مثلا فرض کنید کل داوطلبان منطقه یک حدود ۱۰ نفر، منطقه دو ۴۰ نفر و منطقه سه ۲۰ نفر است، از ۷۰ درصد باقی مانده ظرفیت دانشگاهها، سهم هر منطقه باتوجه به تعداد داوطلبان مثال قبلی بهصورت زیر خواهد بود:
منطقه ۱: ۱۰ درصد
منطقه ۲: ۴۰ درصد
منطقه ۳: ۲۰ درصد
دقت کنید که اعداد بالا فرضی است و صرفا جهت آشنایی شما با کاربرد سهمیه کنکور در تقسیم ظرفیت دانشگاهها میباشد. پس تا همین الان متوجه شدیم که ۳۰ درصد از ظرفیت دانشگاههای کشور مربوط به سهمیه ایثارگری است و ۷۰ درصد باقی مانده بین سهمیه مناطق ۱ تا ۳ بر اساس تعداد شرکت کننده تقسیم میشود.
با توجه به آخرین ابلاغیه شورای عالی انقلاب تمامی داوطلبان دوره های روزانه – آزاد – شبانه و پردیس در هر مقطع تحصیلی فقط یکبار برای ورود به دانشگاه می توانند از سهمیه خود استفاده کنند.اگر دانش آموزی با سهمیه وارد دانشگاه شود و انصراف دهد و بخواهد مجدد در همان مقطع در کنکور شرکت کند دیگر امکان استفاده از سهمیه را ندارد. اما اگر دانش آموزی فقط کنکور داده و هنوز انتخاب رشته نکرده است می تواند مجدد از سهمیه خود استفاده کند.
در کنکور سهمیه های دیگری هم بجز چند سهمیه بالا که صحبت کردیم وجود دارد، در پذیرش کنکور سراسری سهمیههای دیگری هم دخالت دارند که هر کدام از آنها شرایط خاص خودش را دارد. در ادامه سه مورد از این سهمیهها را معرفی و بررسی میکنیم:
سهمیه بلایای طبیعی: شورای عالی انقلاب فرهنگی بر اساس میزان خسارت وارده بر اثر زلزله یا سیل در یک استان، برای داوطلبان آن استان به مدت حداکثر سه سال سهمیه بلایای طبیعی را در نظر میگیرد. دو نکته مهم در مورد این سهمیه این است که اولا سهمیه بلایای طبیعی ۵ درصد و به صورت مازاد بر ظرفیت عادی دانشگاهها است و دوم اینکه این سهمیه فقط برای دانشگاههای استانهای آسیب دیده در نظر گرفته میشود.
سهمیه هیئت علمی: تا سال گذشته فرزندان اعضای هیئت علمی دانشگاهها میتوانستند با استفاده از سهمیه هیئت علمی از دانشگاه محل تحصیل خود به یکی از دانشگاههای محل خدمت والدینشان انتقالی بگیرند. به دنبال اعتراضات گسترده داوطلبان به این سهمیه، فعلا و تا به امروز دیوان عدالت به حذف سهمیه هیئت علمی رای مثبت داده است.
سهمیه بهیاران: به دارندگان دیپلم بهیاری با داشتن حداقل ۳ سال سابقه خدمت و گواهینامه اشتغال به خدمت در صورتی که بتوانند حداقل ۷۰ درصد نمره آخرین فرد پذیرفته شده در گزینش آزاد را کسب کنند، سهمیه بهیاران تعلق خواهد گرفت. به این داوطلبان به مدت ۵ سال و به میزان حداکثر ۵ درصد از ظرفیت کد رشتههای پرستاری و حداکثر ۵ درصد ظرفیت کد رشتههای اتاق عمل و هوشبری به مدت ۵ سال یعنی از سال ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۶، اختصاص داده میشود.
شماره تلفن حرف آخر ۰۲۱۶۶۱۷۵۸۷۵ و ۰۲۱۶۶۱۷۵۸۷۱ می باشد. که شما دانش آموزان می توانید از طریق این شماره ها با واحد فروش در ارتباط باشید. یکی از نکاتی که وجود دارد این می باشد که ممکن است در هنگام تهیه محصولات سوالاتی در ذهن شما باشد و نتوانید جوابی برای آنها پیدا کنید. به همین دلیل می توانید با تماس با شماره های بالا با همکاران ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از آنها بپرسید.
شماره تلفن حرف آخر راهی مطمعن برای ارتباط شما دانش آموزان با موسسه می باشد. زیرا در بسیاری از موارد دانش آموزان نمی دانند که به چه شکل و یا از طریق چه شماره ای می توانند ارتباط با دفتر مرکزی داشته باشند. در این مطلب قصد داریم شما را با قسمت های مختلف آشنا کنیم. و شماره های مستقیم هر واحد را برای شما عزیزان قرار دهیم تا بتوانید به راحتی با بخش های مختلف حرف آخر در ارتباط باشید.
از تخفیفها و جدیدترینها باخبر شوید!
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :